Скептично: Толкова вредни ли са найлоновите торбички за природата

19 Март 2019 г.

Доскоро отговорът на въпроса "хартия или пластмаса" беше повече от ясен - найлоновите пликове са обявени за безспорно зло, замърсяващо природата.

Безспорно е, че пластмасовите торбички са евтини и удобни. Те струват около една четвърт от цената на хартиените пликове и заемат много по-малко място.

Но според разказите на природозащитниците полиетиленовите торбички са натоварили този продукт със зловещ имидж - огромни острови от плаващи боклуци в океана, задушаващи се животни в дивата природа.

В много страни са въведени драстични такси за използването им, а в други, например Китай, която не се слави като модел за опазване на природата, те са забранени напълно.

Глобалното затопляне

Да, влияят, макар и вероятно не много. Само 3-4% от световният добив на нефт се използва за производство на пластмаси, а много от тях отново се използват като енергиен източник. Но тези данни са за всички пластмаси. Ясно е, че за найлонови торбички отива много малка  част от този обем.

Опасност за животните

Полиетиленовите торбички представляват малка част от пластмасата, която се натрупва в световните океани. Пластмасата се разгражда в морската вода с помощта на ултравиолетовата светлина.

Новини

Подаряват дървета срещу чували със смет в Куклен
06 Юни 2017 г.
Снимка: Община Куклен Масово почистване на територията на Община Куклен се проведе в събота – 4 юни. Инициативата е подкрепена от Авиобаза „Крумово” и от Регионалната дирекция по го...
Продажбите на кухненски ролки нарастват
06 Юни 2017 г.
Продажбите на кухненски ролки нарастват с 9% в обем и със 7% в стойност Автор: Amazon.com Продажбите на кухненски ролки нарастват рекордно за последната година. В обем те са се увеличили с 8.9%, а в стойност с ...